Prohlídka karvinského pivovaru s ochutnávkou piva na místě i domů a utopencem
Přehled nabídky
Každý národ má něco – Ital si nedokáže představit život bez kávy, Francouz bez vína a Češi zase neumí žít bez piva.
A proč by taky měli, když jsme ve výrobě tohoto nápoje nejlepší na světě? Uvědomíte si to prakticky kdykoli sedíte v hospodě u perfektně natočeného půllitru, plnou vahou a s velkou pýchou to na vás dolehne ale až přímo na místě činu, tedy v některém z místních pivovarů. Ten karvinský v tomto ohledu obzvlášť stojí za návštěvu.
Suroviny, které tu pro výrobu piva používají, jsou totiž obzvlášť kvalitní. Prvotřídní voda z Morávky je tak měkká, že ji ani nemusí nijak upravovat. Žatecký chmel pochopitelně nesmí chybět, k němu se přidá ječmen z Hané a slad ze Záhlinic, kde ho vyrábí klasickým humnovým způsobem. No a pak jsou tu šlechtěné kvasnice rodu Sacharomyces cerevisce Carlsbergensis hansen, odebírané přímo z propagační stanice…
Proč vám to ale vykládáme, když se to všechno a ještě mnohem víc dozvíte během 60minutové prohlídky, na kterou se můžete vydat sami či ve dvou. Nejenže si při ní poslechnete poutavý výklad, ale ještě u toho uvidíte celý proces výroby, tak jak probíhá od varny přes spilku až po ležácký sklep.
VarnaKarvinské pivo vaří klasickým dekokčním postupem, typickým pro piva plzeňského typu. Varní proces probíhá v nerezové dvounádobové varně, kde používají tradiční české suroviny. |
SpilkaPo uvaření várky se mladina zchladí na zákvasnou teplotu, do mladiny se přidají kulturní pivovarské kvasnice spodního kvašení, poté nastává proces hlavního kvašení v kvasných otevřených kádích. Z prokvašené mladiny se stává zelené neboli mladé pivo, které se pak suduje do ležáckých tanků. |
Ležácký sklepMladé pivo zde zraje v tancích cca 1 měsíc při teplotě 2 °C a pod tlakem 1 baru. Vyzrálé hotové pivo se čepuje přímo z přetlačných tanků v místní pivnici, nebo se stačí do sudu či PET láhvi do hospod, restauraci či pro osobní odběr – to znamená, že si můžete vychutnat pivo v nejlepším přírodním stavu bez jakýchkoliv chemických úprav. Veškerá piva jsou nepasterizována a nefiltrována. |
A co by to bylo za exkurzi, kdyby chyběla ochutnávka? Světlou jedenáctkou či polotmavou třináctku z čepu uhasíte žízeň rovnou na místě a litr a půl v petce dostanete pak ještě domů jako výslužku. A jelikož se nemá pít na lačno, těšte se i na utopence.